Werken met een ECD 

Er wordt steeds meer gewerkt met een elektronisch cliëntendossier, maar wat is het precies en voor wie is het nuttig? Hieronder geef ik je meer uitleg!

 

Wat is dat juist een elektronisch cliëntendossier? 

Een elektronisch cliëntendossier is een dossier dat gebruikt wordt in de zorgsector. Momenteel zijn er al veel zorginstellingen die over een elektronisch cliëntendossier beschikken. Dit omdat het op een eenvoudige manier belangrijk gegevens van de cliënt opslaat en daardoor het personeel veel werk uitspaart. Dit dossier helpt de kwaliteit van de zorgverlening te vergroten, omdat het een elektronisch dossier is dat meldingen geeft wanneer er acties ondernomen moeten worden. Het geeft je dus een handig overzicht, zonder dat je een berg papieren moet bijhouden!

ECD

Waarop moet je letten bij het uitkiezen van een ECD? 

Bij de keuze is het belangrijk dat je eerst onderzoekt of het dossier het werken met het zorgleefplan en de visie waaruit dit gebeurt ondersteunt. Vraag jezelf dus af of het ECD toegankelijk is voor de cliënt en of het systeem de verzorgende zal uitdagen om een gesprek met de cliënt aan te gaan. Daarna is het ook belangrijk dat de wensen van de cliënt centraal staan in het handelen van alle zorgverleners.

 

Voordelen ECD 

Het grootste voordeel van het ECD is dat het methodisch werken ondersteunt. Zo kan je namelijk meldingen krijgen dat het tijd is voor een evaluatiegesprek met de cliënt over de voorafgaande gemaakte afspraken. Dat bespaart je veel tijd uit aan voorbereidingen. Daarnaast kan het ECD ook signaleren of de gemaakte afspraken in het zorgleefplan passen. Het ECD kan in geval van een risico ook een waarschuwing geven dat er een doel moet worden opgesteld. Als je werkt met een ECD dan heb je ook de mogelijkheid om eventuele zorginhoudelijke indicatoren, zoals gewicht, bloedsuikers, griep vaccinatie enzovoort, een groter onderdeel van het werk te laten zijn. Ook observaties kunnen eraan toegevoegd worden. Met een ECD krijg je dus op een eenvoudige manier een uitgebreider beeld van de cliënt. Je kunt je cliënt beter opvolgen en dus betere zorg toedienen. Een ECD is dus niet enkel aangenaam voor jou als personeel, maar ook voor de cliënten zelf.