Een energieleverancier verkoopt elektriciteit en/of gas. De leverancier koopt deze energie in bij producenten of tussenhandelaren. Het kan ook zijn dat het zelf geproduceerd wordt. Sinds 2004 ben je vrij om zelf de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Voor die tijd was de plek waar je woonde verbonden aan een energieleverancier. Nederland heeft verschillende energieleveranciers zoals Nuon, Eneco, Delta, Essent, Greenchoice en Engie. De leverancier biedt elektriciteit aan de klanten, je kunt zelf jouw energieleverancier kiezen. De leverancier dient over een vergunning te beschikken. Om een overzicht van de vergunningen te bekijken kun je op de website van Autoriteit Consument en Markt kijken. Je kunt nu zelf uitzoeken wat de goedkoopste energieleverancier is.

Veel mensen laten veel geld liggen

Vorig jaar zijn er meer dan twee miljoen Nederlanders van energieleverancier gewisseld. Het grootste deel van de consumenten stapt dus niet over, terwijl dat tegenwoordig erg gemakkelijk is. Je hoeft ook nooit bang te zijn zonder gas of stroom te komen zitten. Het uitzoeken van de goedkoopste energieleverancier is erg handig. Veel mensen laten wel tot 300 euro per jaar liggen, door niet over te stappen. Elk jaar overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan jou dus veel geld besparen. Vergelijk een nieuw tarief dat je aangeboden krijgt niet met wat je nu betaalt voor gas en stroom. Het zegt namelijk niks als dat nieuwe tarief nu lager is. Je kunt misschien een nog veel lager tarief krijgen.

Goedkoopste energieleverancierBesparen op jouw energie maatschappij

Steeds meer energieleveranciers geven bestaande klanten korting. Of ze schakelen nieuwe gadgets in, als verleiding om een langjarig contract af te sluiten. Je bespaart toch als je elk jaar overstapt. Kortingen die oplopen naarmate je langer klant blijft lijkt aantrekkelijk, maar het gaat vaak alleen om een korting op de stroomprijs. Stroom is relatief goedkoop. Maar vastrecht, gas en belastingen vormen een veel grotere kostenpost op de energienota. Hier betaal je meestal dan ook de hoofdprijs voor. De uiteindelijke besparing valt vaak erg tegen. Een andere mogelijkheid is het lange tijd vastzetten van voordelige tarieven voor gas en stroom. Als je dan een driejarig contract afsluit, maar de tarieven stijgen, ben jij niet duurder uit. Hiermee heb je niet de zekerheid dat je drie jaar lang dan ook de goedkoopste energieleverancier hebt, maar je hoeft in ieder geval niet meer te betalen.

Aanvragen offertes

Als je twijfelt of jij wel de goedkoopste energieleverancier hebt gevonden, kun je altijd online kijken. Er zijn veel websites die jou de mogelijkheid geven om gratis en vrijblijvend alle energieleveranciers te vergelijken. Door middel van het gebruiken van offertes weet jij zeker dat je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier.